Der er mange grunde til, at varmepumper bliver mere og mere populære. Blandt andet er det fordi miljøet prioriteres højere og højere, men også fordi prisen på el kun går en vej. Men hvad er det nu lige, der gør, at man skal vælge en varmepumpe? Og hvordan vælger man den rigtige til sit hjem? Og kan man egentlig overhovedet spare nok penge til, at det kan betale sig?
Alle disse spørgsmål sidder du måske med nu. Og ja – det er bestemt penge nok at spare i det lange løb!
Der kan nemlig være tusindvis af kroner at sparer på elregningen årligt ved at få installeret en varmepumpe. Derudover kan det være det perfekte valg til sommerhuset, der kun bruges en gang imellem. Det smarte ved en varmepumpe er især, at den bruger omkring en fjerdedel el i forhold til en typisk elektrisk varmekilde som en elradiator. Men det kan virke rigtig uoverskueligt at skulle vælge den rigtige varmepumpe, for der er mange forskellige slags.
Derudover er det stigende fokus på miljøet. Blandt andet har udfasningen af oliefyrene og Klimaaftalen 2020 været medvirkende til den stigning, der sker i salget af varmepumper. Det er nemlig et af de bedste alternativer til gas- og oliefyr. Der er både mange økonomiske, men også miljømæssige fordele ved at skifte til en varmepumpe.
Men det kan være noget af en jungle at finde den rigtige varmepumpe til lige netop jeres hjem. Heldigvis er der hjælp at hente her på varmepumpe-pris.dk. Alle vores anbefalede forhandlere af varmepumper tilbyder også kompetent rådgivning. Ofte kan du også indhente gratis og uforpligtende tilbud, som kan give dig en idé om, hvilke muligheder I har.
Så hvis du vil spare på både elregning og CO2-udslip, skal du læse med her om forskellige typer varmepumper, montering og vedligeholdelse.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er en meget energivenlig varmekilde, der omdanner naturens egen energi til varme. Det kan være fra enten jorden eller luften. Derefter kan varmen bruges i radiatorer, varmtvandsbeholdere, gulvvarme eller til at blæse direkte ind i huset.
Det er altså en opvarmningsmulighed, hvor du kan spare mange penge fordi den bruger energien udefra. Du kan faktisk spare adskillige tusinde kroner årligt. Derudover er det et grønnere valg, da en varmepumpe ligeledes bruger meget mindre CO2 end eksempelvis et oliefyr.
Det er også en af grundene til, at der kommer så meget fokus på varmepumperne i takt med, at fokusset på vores klima stiger. Med en varmepumpe får du altså:
- En besparelse på op til flere tusinde om året
- Et godt indeklima og god opvarmning
- Et lavere Co2-udslip, som hjælper klimaet på sigt
Der er altså mange gode grunde til at skifte det gamle olie- eller gasfyr ud med en moderne varmepumpe. Men det kan virkelig virke som en jungle!
Læs med her og bliv klogere på priser, besparelse, typer af varmepumper, installationer og andre ting, der er gode at vide, når du skal vælge varmepumpe. Det hele afhænger nemlig af dit hus, dine behov, din økonomi og hvordan dit hus opvarmes nu.
Men med denne guide og kompetent rådgivning, kan du få indhentet tilbud på forskellige varmepumper, så du kan komme i gang med at spare penge allerede nu. Det virker måske som en stor investering, hvilket mange varmepumper også er, men de tjener simpelthen sig selv ind igen i form af den besparelse, du vil se på dine kommende elregninger. Læs med her og lær mere.
Hvorfor skal du vælge en varmepumpe?
Der er mange gode grunde til at vælge en varmepumpe frem for ren elvarme, oliefyr eller gasfyr. Her er bare et par stykker:
- Du får kontrol over dit varmeforbrug med den perfekte model til dit hjem
- Du kan spare op til 50-60% på varmeregningen samt få energitilskud
- Du kan sammenligne SCOP, energimærke og ydelse og dermed få den bedste løsning
- Du kan få en energiløsning, der passer bedre på miljøet ved at bruge energien udenfor
Det skal du tænke på, når du vælger varmepumpe
Når du skal vælge varmepumpe, er der rigtig mange forskellige ting, der skal med i overvejelserne. Derfor kan det være en god idé at læse en masse om de forskellige typer, før du beslutter dig. Men du kan starte med at læse med her og se, om du allerede ved, hvilken type varmepumpe, du skal have.
Der findes nemlig flere forskellige slags varmepumper:
- Jordvarmepumpe
- Luft til vand varmepumpe
- Luft til luft varmepumpe
Du bør dog altid søge rådgivning hos en kvalificeret montør, inden du køber din varmepumpe.
Og så skal det være en certificeret installatør eller montør, der installerer varmepumpen. Det er faktisk vedtaget ved lov, at det skal foregå sådan.
Her kan du også få kompetent rådgivning i forhold til både varmepumpens type og størrelse ud fra dine behov. Der kan være forskellige faktorer der spiller ind. Det kommer nemlig også an på, hvilket hus, der er tale om. Det er nemlig vigtigt at du får de rigtige størrelse varmepumpe, hvis du skal have den besparelse, du har mulighed for.
Nogle af de ting, du skal holde øje med, når du skal købe varmepumpe, er:
- Ydelsesevne, som markeres i watt
- Energimærket, som du kender fra blandt andet dine hårde hvidevarer, der går fra A+++ til F
- Modellen – gå efter en nyere model, hvis du vil have den i mange år
- SCOP, som betyder ”Seasonal Coefficient Of Performance”, hvilket er en indikator for, hvor meget varme pumpen kan levere på et år
Derudover skal du selvfølgelig kende de forskellige typer af varmepumper, som du vil få kort forklaret her:
Jordvarme
En jord til vand varmepumpe udnytter jordvarmen fra jordlaget i jeres have. Den fungerer ved at sende vand fra huset til varmepumpen i underjordiske slanger. Herefter ryger det gennem en varmeveksler til husets varesystem.
En jordvarmepumpe, også kaldet et jordvarmeanlæg, er en rigtig god og effektiv energikilde. Det producerer nemlig tre gange varme for den energi, det bruger. Det er den dyreste af mulighederne, men det er også en af de meget effektive. Den kan nemlig spare dig rigtig mange penge på varmeregningen, fordi det er meget billig energi. Derudover kan den sænke dit Co2-udslip markant og det er nemt at anlægge, især i forbindelse med nybyg.
Det skal kun vedligeholdes en gang om året, men til gengæld fungerer det primært i meget velisolerede huse.
Udover et velisoleret hus, er det også nødvendigt at du har radiatorer eller gulvvarme i huset og har 300-500 kvadratmeter fri grund til at anlægge varmepumpen.
Denne type af varmepumpe er velegnet til helårsbeboelse.
Luft til vand varmepumpe
Med en luft til vand varmepumpe udnyttes den varme luft i og udenfor boligen til at varme vandet i boligen op. Derefter sendes det ud til brug, for eksempel i vandbaseret gulvvarme eller varmeapparater og til brugsvand.
Her har du en energivenlig erstatning til dit oliefyr. En luft til vand varmepumpe har nemlig en høj virkningsgrad, der både sparer penge og gavner miljøet. Den producerer omkring 4 kWh varme for hver kWh strøm, den anvender.
En luft til vand varmepumpe består af to dele, der skal installeres. Der er en del til indendørs og en del til udendørs, som begge er drevet af el. Indedelen fylder omtrent lige så meget som et køle-fryseskab.
Delen, der står udendørs, trækker en masse luft ind gennem en varmeveksler og overfører den direkte til et kølemiddel. Herefter hæver en kompressor trykket og temperaturen i kølemidlet, og det ledes derefter ind i huset i den indendørsdel. Her kører det gennem varmtvandsbeholdere og tilbage til varmepumpen for at blive opvarmet igen. Det er en rigtig god måde at opvarme på.
Det er en billig og effektiv varmekilde. Det eneste, der kræves, er at du har radiator eller gulvarme. Så er du klar til en luft til vand varmepumpe. Det er nemt at få installeret og kan være en rigtig god og besparende opgradering fra oliefyr. Den giver dig nemlig en lavere elregning.
Alt i alt er der rigtig mange penge at spare, og i og med at pumpen kan holde op til cirka 20 år, så den får virkelig tjent sig selv ind igen. Den eneste ting, du lige skal være opmærksom på, er at den kan have svært ved at holde vandets temperatur oppe i vinterperioden, hvis I er flere beboere, der bruger meget varmt vand på samme tid. Men dette kan fikses med en el-patron i varmtvandsbeholderen.
Denne varmepumpe er velegnet til helårsbeboelse.
Luft til luft varmepumpe – den mest almindelige type
En luft til luft varmepumpe er den mest almindelige type varmepumpe. Den bruger luften udenfor til at producere varme til huset. Den udnytter simpelthen varmen i luften udenfor og sender den ind i huset. Den består derfor både af en udedel og en indedel. Det, du skal vide her, er at denne pumpe ikke kan erstatte et oliefyr eller et gasfyr. Derudover kan den ikke bruges til varmt vand.
Men luft til luft varmepumper er super nemme at installere samt billige i drift. De medvirker til et godt indeklima i hjemmet – og er samtidig god for klimaet i det store hele, da den vil mere end halvere dit CO2-udslip.
En luft til luft varmepumpe er på mange måder den perfekte erstatning for el-varmen. Den har en høj virkningsgrad. Den skaber nemlig cirka 4 kWh varme for hver anvendt kWh el. Der er altså penge at spare ved at bruge varmen fra luften udendørs til opvarmning af boligen.
Den kan være en rigtig god investering i det lange løb. Den tjener nemlig hurtigt sig selv ind igen. Det gør den, fordi den reducerer din elregning i forhold til brugen af elvarme.
En af de ting ved en luft til luft varmepumpe, der er med til at gøre dem meget økonomiske, er deres fleksible strømforbrug. Mange af dem vil nemlig skrue ned og ikke bruge lige så meget energi, hvis der skal holdes en konstant temperatur. Det gør altså, at der kan være mange penge at spare. Derudover er de super populære at installere i sommerhuse fordi de er et meget økonomisk valg.
Ligeledes har mange luft til luft varmepumper en funktion, der opvarmer rummene lynhurtigt. Det er perfekt til et sommerhus, man ikke bor permanent i. Og når I færdes i sommerhuset på en varm sommerdag, vil I også opdage, at luft til luft varmepumpen også kan fungere som aircondition.
Det er virkelig nemt at vedligeholde varmepumpen, da den blot kræver en støvsugning af filteret og at man holder udedelen nogenlunde ret og fri for løvfald.
Denne type varmepumpe er velegnet til fritidsbeboelse eller som supplement i helårsbeboelses-huse.
Hvem kan få en varmepumpe?
Som udgangspunkt passer en varmepumpe ind i alle fritliggende villaer, helårshuse og sommerhuse. Det vi altså sige, at det kun er i lejligheder, de ikke anbefales. Det er fordi strømniveauet generelt er så lavt, at der ikke vil være samme fordele i en lejlighed.
Krav til boligen
Der er et par krav til din bolig, hvis du ønsker at installere en varmepumpe. Hvis du skal have enten jordvarmeanlæg eller luft til vand varmepumpe, skal opvarmningen af huset ske gennem et vandbåret system – det vil altså sige enten gulvvarme eller radiatorer. Store og effektive radiatorer er klart at foretrække, da de vil få mest ud af en varmepumpe.
Derudover er det vigtigt at kende fremløbstemperaturen på radiatorerne, for jo lavere den er, jo mere effektivt fungerer varmepumpen. Alt dette er noget, din installatør kan undersøge for dig.
Ligeledes får du klart mest ud af en varmepumpe, hvis dit hus er velisoleret. Ellers kan varmepumpen nemlig ikke køre stabilt og jævnt, og dette forkorter varmepumpens holdbarhed. Dette er også grunden til at sider som www.tjenestetorvet.dk også tilbyder at gå isoleringen efter i sømmene, så du kan få det allerbedste udbytte af din varmepumpe.
Hvis dit hus lever op til kravene, kan der være mange penge at spare. Boligejere melder faktisk om helt op til en halvering af varmeudgifterne i forhold til oliefyr, gasfyr eller el opvarmning.
Hvor meget kan du spare?
Dette er også et af de vigtige spørgsmål, når du skal investere i en varmepumpe. Ved korrekt anvendelse, korrekt montering og korrekt service, kan du spare mange penge på lang sigt. Det er simpelthen fordi varmepumpen producerer mere energi end den bruger. Derfor kan du forvente, at dit strømforbrug falder omkring 25-30% sammenlignet med fuld elektrisk opvarmning og op til 50-60%, hvis du har andre opvarmningsmetoder.
Derudover skal det pointeres, at du klart ser den største besparelse hvis du skifter fra elvarme til varmepumpe. Men selvom besparelsen er mindre, hvis du skifter fra olie- eller gasfyr, er der stadig en markant besparelse på varmeregningen, da det er en mere effektiv varmekilde.
Samtidig kan du medregne energitilskuddet til varmepumper, som kan give mellem 3.200,- for luft til luft og 7.800,- for luft til vand. Det er altså virkelig en investering, der kan spare dig mange penge. Faktisk tjener varmepumpen sig selv ind på mellem 1 og 6 år efter installationen. Det siger noget om, hvor god en investering, det er.
Mange forskellige mærker og modeller
Noget, der måske vil overraske dig, når du skal købe varmepumpe, er hvor mange forskellige mærker og modeller, der findes. Derudover vil det måske overraske dig, hvor mange af mærkerne, du kender i forvejen. Du kan for eksempel vælge en Panasonic varmepumpe, en Mitsubishi varmepumpe eller en Bosch varmepumpe. Det kan altså være rigtig rart, at det er mærker, du kender fra andre produkter.
Der er mange steder, hvor du kan se udvalget af varmepumper. Hvis du leder efter store varmepumpesystemer, skal du besøge tjenestetorvet.dk. Her får du et bredt udvalg og du kan sammenligne tilbud og tjenester. På den måde kan du finde det tilbud, der passer dig bedst på en hurtigt, enkelt og gratis måde. De kan også være behjælpelige med kvalificeret rådgivning indenfor isolering og andre boligforbedringer.
Derudover kan du på elvvs.dk finde alt samlet på et sted. Her er både luft til luft, luft til vand og jordvarme. De fører en lang række kendte mærker, som eksemeplvis:
- Bosch varmepumpe
- Panasonic varmepumpe
- Wood’s
- Ventico
- Fresh
De giver naturligvis også god og kompetent rådgivning inden dit køb. Det er også muligt at finde en billig varmepumpe, som stadig er god. Du finder lignende udvalg og service hos vvs.dk, hvor du får produkter i høj kvalitet og til gode priser.
Men listen af varmepumpeforhandlere er lang. Du kan også besøge Computersalg, hvor du også får et flot udvalg af forskellige typer varmepumper.
Hvad koster en varmepumpe?
En varmepumpe kan koste alt i mellem 3.000 kroner og 160.000 kroner alt efter type, størrelse og installation. Varmepumpe priser varierer nemlig rigtig meget.
Du skal derfor grundigt overveje og rådføre dig med en ekspert, før du vælger varmepumpen.
Priserne på hver enkelt type varmepumpe kan variere meget alt efter modellen og størrelsen. Men der er dog lidt prisskøn, du kan gå ud fra.
- Luft til vand varmepumpe: Forvent en pris på mellem 70.000 kroner og 90.000 kroner alt efter modellen og installationen
- Luft til luft varmepumpe: Kan variere meget alt efter model og montering. Den kan ligge mellem 3.400 kroner og 32.000 kroner. Her kan det være en god idé at indhente flere tilbud.
- Jordvarmeanlæg: Dette er den største anskaffelsesudgift på mellem 125.000 kroner og 160.000 kroner.
Hvor kan man købe en varmepumpe?
Når du klikker dig rundt på varmepumpe-pris.dk, vil du opleve, at vi anbefaler flere forskellige brands og forhandlere. Du vil blandt andet støde på produkter fra:
Større varmepumpe-systemer
Mindre Varmepumpe-systemer
Og der er en grund til, at vi anbefaler netop de forhandlere og produkter, som vi gør. De er nemlig af høj kvalitet, og der er mulighed for god og kompetent vejledning. Det kan vi anbefale nu, fordi der er blevet meget nemmere adgang for flere til at få en varmepumpe, hvilket som bekendt kan sænke dit energiforbrug rigtig meget. Det giver altså rigtig god mening at anskaffe sig en varmepumpe, og her kan du se de mange muligheder for en grønnere og billigere varmeløsning.
For at du kan sammenligne priserne, skal du vide, hvad der indgår i tilbuddet. Det kan være ting som:
- Installation (både arbejdet og materialerne)
- Selve varmepumpen
- Rådgivning i forbindelse med købet
- Garanti – eventuelt udover almindelig reklamationsret
- Tilbehør til varmepumpen
Det vil altså sige, at det er en god idé at sikre dig, hvad der indgår i hvert enkelt tilbud. På den måde kan du sikre dig, at du vælger det bedste. Derudover kan det være en god idé at læse anmeldelser af både varmepumpen og forhandleren/montøren. Det er altid tryggere at købe, hvis man ved, at andre har haft gode oplevelser med samme produkt og firma. Hvis det er et stort firma, kan du eksempelvis tjekke, om de har nogle anmeldelser på Trustpilot. Det plejer at være et godt fingerpeg i forhold til kvaliteten og pålideligheden af firmaer.
Hvordan finder man den bedste varmepumpe?
Her på siden fremhæver vi mange af de bedste varmepumper, der kan købes i Danmark. Disse kan du klikke dig direkte videre til her, men hvis du vil vide mere kan du følge nogle af nedenstående tips.
Man kan altid starte med at finde diverse varmepumpe test på nettet. Det kan være en god måde at skabe et overblik over, hvilken varmepumpe, der er den bedste til pengene. Derudover kan du som sagt indhente tilbud fra forskellige forhandlere, der kan give dig en idé om, hvad din varmepumpe kommer til at koste.
Hvis du vil vide mere om bedst i test, kan du fremsøge disse tests på nettet. Men du skal dog ikke bare lade dig guide fuldstændig. Du skal nemlig holde øje med, om det overhovedet er ydelser, du har brug for i dit hjem. Hvis den er testet til at kunne holde varmt i et andet klima eller langt udover dit behov, kan du altså hurtigt bruge mange flere penge end nødvendigt. Derfor kan det være en god idé at skrive dine behov ned, inden du kigger på test. For eksempel:
- Hvor meget har du brug for opvarmning og hvor stor er din bolig?
- Skal den kunne hænge på væggen eller kan den stå på gulvet?
- Er den højeste ydelse vigtig for dig, eller vil du have en billigere varmepumpe?
- Hvor høj er effektivitet/SCOP?
- Hvor meget støj udgiver den?
- Har varmepumpen mange funktioner?
- Er den brugervenlig?
- Har du brug for et specifikt design?
Udover disse overvejelser, kan du læse mere om de forskellige specifikationer. Det kan for eksempel være, at du vil have en bestemt SCOP eller måske har krav til energimærket. Alt dette skal du tage med i dine overvejelser, før du tjekker de forskellige ”Bedst i Test” eller andre varmepumpe test.
Hvor længe holder min varmepumpe?
Selvfølgelig kommer dette an på kvalitet, brug, vedligehold og en masse andre faktorer. Men du kan som udgangspunkt regne med:
- Jordvarmeanlæg: minimum 20 år, hvorefter dele måske skal udskiftes. Slanger m.m. holder gerne 2 til 3 gange længere.
- Luft til luft varmepumpe: omkring 10 år i god kvalitet
- Luft til vand varmepumpe: har en levetid på omkring 20 år
Som du kan se, kan du regne med at luft til luft varmepumpen skal udskiftes tidligere end de andre. Men det er også det billigste at anlægge, og det kan derfor give rigtig god mening at vælge i for eksempel sommerhuset trods den kortere levetid.
Men hvad kan du selv gøre, for at din varmepumpe lever længere? Det er vigtigt at du tager dig godt af dine varmepumpe. Derfor skal du ind imellem foretage en rengøring af varmepumpen, hvor du selvfølgelig skal tage sikringen eller kontakten til varmepumpen ud. Herefter kan du tørre pumpen af, vaske grovfilteret bag frontdækslet i lunkent vand og tjekke at udedelen generelt er fri for skidt og rust. Du kan også støvsuge filtrene fri for støvpartikler, hvis du har en luft til luft indedel.
Det anbefales at du foretager en almindelig rengøring cirka hver anden uge, men når det er pollensæson, skal apparatet rengøres oftere. Det er vigtigt, at du holder godt øje med det under rengøring, så du kan se, hvis der er tegn på slid eller rust.
Derudover er det vigtigt at du bestiller et varmepumpeservice ind imellem. Sådan sørger du for at varmepumpen fungerer perfekt. Nogle gange er der faktisk et krav om et årligt tjek og service. Dette kan virke træls, men det er en rigtig god idé. På den måde kan du sikre, at den varmer og virker, som den skal.
Skal jeg vente på et varmepumpe tilbud for at få en billig varmepumpe?
Der kan selvfølgelig, som med alt andet, være penge at spare med et varmepumpe tilbud. Men du skal passe på, når det kommer til varmepumper. Det er nemlig vigtigt, at du får en af god kvalitet og at du får kompetent rådgivning inden du vælger. Derudover skal du huske at undersøge, at rådgivning og montering er en del af dit varmepumpe tilbud.
Selvom det kan være fristende med en billig varmepumpe, er det vigtigt, at du overvejer kvaliteten. Derfor vil vi til enhver tid råde dig til at vælge en kvalitetsvarmepumpe frem for den billigste.
At købe en varmepumpe i ordentlig kvalitet kan faktisk spare dig penge i det lange løb. Både fordi den holder længere og kræver færre reparationer, men den kan faktisk også fungere bedre. Og jo bedre, din varmepumpe virker, jo flere penge er der at spare på elregningen. Derfor kan du tænke på din varmepumpe som en investering – den tjener nemlig sig selv ind i løbet af et par år.
Det vil altså sige, at en billig varmepumpe ikke altid er billig. Det kan hurtigt blive et dyrt bekendtskab, hvor du går på kompromis med ting som levetid og støjniveau. Virkningsgraden er oftest også lavere og derfor kan det i sidste ende ikke betale sig at tage den allerbilligste løsning. Derfor er det vigtigt, at du ser varmepumpen som en investering.
Kan jeg få energitilskud til varmepumpe?
Her skal du lige være opmærksom. Det er nemlig ikke alle varmepumper, du kan få tilskud til. Et energitilskud til varmepumpe er muligt, hvis du køber en luft til vand varmepumpe eller en jord til vand varmepumpe. Det er ikke mulighed at få energitilskud til varmepumpe, hvis det er en luft til luft pumpe.
Det er selvfølgelig vigtigt at have med, når du skal beregne omkostningerne ved at få installeret en varmepumpe. Det er en god idé at indhente forskellige tilbud, når du skal købe varmepumpe. Her kan du se, hvor du kan få det bedste tilbud. Dog skal du være opmærksom, fordi nogle forhandlere også opkræver betaling, for at sende dig et tilbud. Det kan være en god idé at spørge om, hvis du ikke ønsker dette.
Derudover er en hjemmeside som varmepumpe-pris.dk et rigtig godt sted at starte. Her får du nemlig et overblik over forskellige forhandlere og mærkere indenfor varmepumper.
Køb en varmepumpe allerede i dag
Hvis du allerede nu ved, at en varmepumpe er noget for dig, kan du komme i gang med at købe en allerede i dag. Du kan starte med at læse en masse om varmepumper, men du kan også gå direkte til en forhandler og bede om rådgivning. Derudover kan du klikke dig rundt på siden her og få inspiration til dit valg. Det er helt fint at have en idé om, hvilken type varmepumpe, du vil have, før du tager kontakt til forhandleren. På den måde ved du, hvad du går efter.
Men det er nu engang kompetent rådgivning, du får hos de forhandlere, vi anbefaler. Derfor kan det være en god idé at lytte til deres anbefalinger, selvom du har en idé om, hvad du vil have.
Du kan for eksempel undersøge disse forhandlere:
De forhandler hver især forskellige mærker og modeller. Du vil opleve forskellige priser, men også forskelligt indhold i tilbuddet. Det er en god idé at klikke dig rundt og indhente tilbud, hvis du vil i gang. Derudover kan du indhente meget målrettede tilbud, da du kan indtaste dine behov, før du klikker dig videre. På den måde får du en målrettet og kompetent henvendelse fra forhandleren.